BERGAMA AKROPOLÜ TEKNİK GEZİSİ

Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından verilen PSI 421 Aile Danışmanlığına Giriş lisans dersi kapsamında 26 Ekim 2022 tarihinde, bölümümüz araştırma görevlileri ve öğrencilerinin katılımıyla, dünyanın ilk psikiyatrik tedavi merkezinin de içinde bulunduğu İzmir Bergama Akropolü'ne teknik gezi düzenlenmiştir. 

Gezinin gerçekleşmesindeki destekleri için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanlığı ile Bergama Belediyesi’ne şükranlarımızı sunarız.

 

ASKLEPİON

M.Ö IV.yy.da Pergamon Akropolü sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezidir. IX. yy. boyunca şifa merkezi olduğuna inanılır. Romalılar döneminde yaptırılan ve Asklepion ile kent merkezi arasındaki geçişi sağlayan yolun girişinde ‘Ölüler Giremez‘ yazısı ile gelen hastaların iyileşeceği konusunda kendilerine inancı sağlanırdı. Gelişmiş mimari düzeni, uygulanan tedavi yöntemleri ile Batı Anadolu’nun en önemli tedavi merkezi unvanına sahiptir.

Asklepion sağlık merkezinde uygulanan tedavi yöntemleri: Uyku odalarında hastaların istihare uykusuna yatırılması, su sesi, güneş ve çamur kürü, güneş şifalı su, açlık tokluk kürleri, terapi ve müzik dinletisi gibi çeşitli yöntemlerle hastalıklar tedavi edildiği Asklepion dünyanın ilk psikiyatri tedavi merkezidir.

Hekim Galenos’un da memleketidir. Galenos burada gladyatörleri tedavi etmiş ve gladyatörlerin başhekimi unvanını almış ve bu sebeple ilk spor hekimidir.

YILANLI SÜTUN

Rivayete göre, Asklepion’a gelen bir hasta zehirlendiği için bir türlü iyileştirilememiş, daha sonra birbirine dolanmış iki yılanın önündeki sütü içmiş ve süte bulaşan yılan zehirleri, panzehir etkisi göstermesiyle hasta iyileşmiş bu durumu öğrenen Bergamalı ünlü hekim Galen Asklepion'un sembolünün çifte yılan olmasına karar vermiştir. Antik Kentin giriş meydanına dikilmiş olan bu yılan figürü tıbbın simgesi haline gelmiştir.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKROPOLİS

Akropolis Antik Yunan kentlerinde, kentlerin yanı başındaki tepelerde inşa edilen hisarlara ve bu yapıların bulunduğu özel alanlara verilen addır. Bergama Akropolü MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Bu dönemde saray, tapınak, tiyatro gibi yapılarla yapıldı, kent kule ve surlarla çevrildi. Pergamon, krallığın Roma'ya bağlanmasından sonra da Batı Anadolu'nun sayılı kentlerinden biri olarak kaldı. Şehir en geniş sınırlarına kral 2. Eumenes M.Ö. 197- 159 zamanında ulaşır. Kent'e 200.000 kitaptan oluşan bir kitaplık yaptırır. Kuzu ve keçi derilerinden yapılan parşomen kağıdının geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlar. Hellenistik dönemin en büyük kütüphanesi burada yer almaktadır.

     

ZEUS SUNAĞI

Bergama'nın en parlak çağı olan 2. Eumenes M.Ö. 197-159 döneminde inşa edilmiştir. 2. Eumenes in Galatlara karşı kazandığı zaferi simgelemektedir.  Sunağın iki yanındaki kabartmalarda Tanrılarla devlerin savaşı ve Bergama'nın efsanevi kuruluşu resmedilmektedir. Zeus sunağının çevresi harikulade frizlerle (kabartmalarla) bezenmiştir ve tanrılarla devlerin savaşını konu almaktadır. 

ANTİK TİYATRO

Antik Yunan ve Roma’da, tapınaklardan sonra en önemli yapılanmalar tiyatrolardır. Batı Anadolu’nun en dik tiyatrosu olan yapı 10.000 kişiliktir. Antik tiyatro, Helenistik dönemin en güzel mimari eserlerindendir. Batı Anadolu’nun en dik tiyatrosu olan yapı 10.000 kişiliktir. Sahne kısmı Helenistik dönemde ahşap olma özeliğine sahip olup tiyatro sahnesinin arka tarafında Dionysos Tapınağı bulunmaktadır.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat